Bewust een carrière kiezen met hulp van een carrière coach

Hoe kies je bewust voor jouw eigen geluk en carrière? Het is een vraag waar veel mensen tegenaan lopen. Bewust of onbewust hebben factoren van buitenaf, zoals de verwachtingen van anderen, een grote rol in onze keuzes. In dit artikel ga ik dieper in op hoe verwachtingen vanuit onze omgeving invloed hebben op de ontwikkeling en keuzes van onze loopbaan. In een coaching traject help ik je weer van binnen naar buiten te kijken en de handvatten te ontwikkelen om zelf, bewust en autonoom voor jouw carrière- en levenspad te kiezen.

Hoe verwachtingen vanuit onze omgeving invloed hebben op onze carrière

In mijn praktijk zie ik bij vrijwel iedereen terug hoe de verwachtingen van onze omgeving impact hebben op de keuzes die we maken, de carrière die we kiezen en hoe we ons leven leiden. Al op jonge leeftijd moeten we keuzes maken die van grote invloed zijn op onze latere loopbaan en leven, zoals een richting op de middelbare school, een vervolgopleiding en soms zelfs het bedrijf of de functie waarin we aan het werk gaan.

“Zeker wanneer je jong bent is het lastig volledig autonoom een keuze te maken, zonder beïnvloed te worden door jouw omgeving. Welke invloed hadden jouw familie, vrienden of docenten op jouw keuzes, bewust of onbewust? Het gevolg is dat we vaak niet de juiste of best passende keuze maken en daar op latere leeftijd achter komen. Meestal doordat je een onbehaaglijk gevoel ervaart, zonder direct aanwijsbare reden. Als coach ontvang ik veel dertigers, veertigers en zelfs vijftigers die eigenlijk niet of niet meer in staat zijn om van binnen naar buiten te kijken.”

Leer met een carriere coach van binnen naar buiten te kijken

Perspectief veranderen met een carrière coach: leer van binnen naar buiten kijken

Leef jij door jouw eigen autonome keuzes te maken en het best bij jou passende pad te volgen of kijk en leef je voornamelijk naar de verwachtingen van anderen? Wanneer je van buiten naar binnen kijkt, spelen factoren van buitenaf een grote rol in jouw leven en de beslissingen die je maakt. Denk hierbij aan de mening en verwachtingen van anderen, zoals gezin van herkomst, vrienden, docenten en collega’s, zowel in fysieke contacten als via sociale media.
Je kijkt dan als het ware naar jezelf door de ogen van een ander en dan kan het lastig zijn je twijfels te uiten. Als coach zie ik veel mensen die voor de buitenwereld alles perfect voor elkaar lijken te hebben, maar waarbij het van binnen knaagt. Zij zijn niet gelukkig, niet meer trots op wat ze doen of ze voelen zich uitgeblust. Het werk is niet meer passend en ze zijn toe aan iets anders, een andere richting, andere werkgever of meer passende taken. Zij zijn te lang doorgegaan met iets waar ze bewust of onbewust in zijn gemanoeuvreerd. Dit kan je geluk behoorlijk in de weg staan.

Als carrière coach help ik mijn coachees hun potentieel te ontsluiten; wat wil jij, waar word jij blij van, waarom ben je niet tevreden? En, wanneer heb jij voor het laatst echt gekozen? Samen gaan we op zoek naar waar jij energie van krijgt en hoe we dat terug kunnen laten komen in je carrière.

Ontwikkeling en keuzes in jouw carrière

Nog niet eens zo lang geleden was een baan voor het leven de norm. Inmiddels is dat vooral bij jonge professionals een uitzondering. Jij moet jezelf continu blijven ontwikkelen, binnen organisaties en eigenlijk ook bij meerdere organisaties. Even herijken met vragen als: waar sta ik nu, hoe gaat het eigenlijk echt en wat wil ik verder of anders ontwikkelen?

Je moet heel sterk in je schoenen staan om een ander pad te volgen, ook al is dat een pad waar je zelf gelukkiger van wordt. Opmerkingen als “ga je echt jouw carrière opgeven om je hart te volgen”, zijn vaak gehoord en maken het nóg moeilijker om daadwerkelijk de eigen gewenste richting te volgen. 

De regie in handen nemen met carrière coaching

Wanneer heb jij voor het laatst gekozen voor een opleiding, functie of richting in je loopbaan? In een coaching traject laat ik je inzien hoe je zelf weer de regie in handen neemt, zodat jij autonoom en vol zelfvertrouwen je eigen keuzes kunt maken.

“Ik merk elke keer weer dat de mensen die ik mag begeleiden verrast zijn om te horen dat ontzettend veel anderen met dezelfde uitdagingen worstelen. Van buitenaf lijkt het vaak alsof iedereen een fantastisch en succesvol leven leidt, maar écht kiezen voor een in jouw ogen fijn, zinvol en succesvol leven is gewoon niet altijd even eenvoudig.”

Als coach onderzoek ik samen met jou wie jij bent, wat jij wilt en wat je kunt. Wie jij bent, heeft namelijk heel veel invloed op je loopbaan. We onderzoeken wat maakt dat jij je niet gelukkig voelt, maar vooral wat jou wél die voldoening en blijdschap geeft. We onderzoeken samen jouw waarden, drijfveren en vaardigheden. Waar heb jij nou echt behoefte aan?

Kies zelf je carriere met behulp van carriere coaching

Door deze inzichten leren we wat jij nodig hebt in jouw carrière. Zo zie ik in mijn praktijk mensen die in hun werk meer maatschappelijk bezig willen zijn, meer uitdaging en andere taken nodig hebben om een “bore out” te voorkomen of meer tijd willen om hun hobby en werk te combineren. Vervolgens onderzoeken we samen hoe we jouw functie zo kunnen vormen dat deze beter past bij jouw wensen of gaan we op zoek naar een andere functie, misschien bij een andere organisatie die beter bij jouw carrière en leven past.

“Veel mensen vinden het spannend om een carrière coaching traject aan te gaan, maar vinden het in de praktijk enorm motiverend, inzicht gevend en uitdagend. Hoe vaak krijg je nu de kans om een gesprek te voeren dat écht volledig om jou draait? In onze coaching gesprekken gaat de aandacht per sessie anderhalf uur lang naar jou. Dat is in eerste instantie misschien wat onwennig, maar uiteindelijk worden mensen daar heel blij van.”

Mijn naam is Ingrid de Jong, sinds 2010 heb ik mijn eigen coach praktijk. Tegenwoordig sta ik professionals bij in persoonlijke en zakelijke ontwikkeling, waarin ik de worsteling en vertwijfeling herken. De ervaring leert dat zij vaak al na een paar gesprekken nieuwe stappen durven te zetten. Wil jij ook stappen zetten? Neem contact op, ik ga graag met je in gesprek tijdens een kosteloos en vrijblijvend, oriënterend gesprek.