Carrière coaching: ongelukkig op het werk?

Ben jij niet helemaal gelukkig op je werk? Je bent niet alleen. Heel veel mensen voelen zich niet gelukkig in hun werkomgeving en dit is dan ook de meest voorkomende reden om aan de slag te gaan met een carrière coach. De oorzaak van dit veel voorkomende gevoel is voor ieder individu anders. Weet jij waar bij jou de schoen wringt?
De meesten vinden het lastig om de vinger op de zere plek te leggen. Daarom is de eerste stap in een carrière coaching traject meestal: ontdekken wat nou maakt dat je niet gelukkig bent. In dit blog beschrijf ik een aantal signalen waar je op kunt letten, verschillende redenen om niet gelukkig in je werk te zijn én een aantal factoren die je tijdens een carrière coaching traject kunt onderzoeken.

Waarom ben ik niet gelukkig op mijn werk?

Het ziet er allemaal op zich goed uit. Wellicht heb je een glanzende carrière en een fijn gezin, aangevuld met een druk, sociaal leven. Maar, ben je toch niet helemaal gelukkig? In mijn praktijk zie ik vaak mensen die op het eerste gezicht hun zaken goed voor elkaar hebben, zij voldoen aan “het ideale plaatje”. In gesprekken blijkt echter al snel dat het toch niet helemaal gaat zoals ze willen.
Ik begeleid zowel starters op de arbeidsmarkt als mensen die soms al een hele carrière achter de rug hebben. Uiteraard heeft elk individu zijn eigen verhaal, maar de twijfel of ze het juiste doen, of dat ze wellicht toe zijn aan iets anders of soms simpelweg de vraag waarom de energie ontbreekt, komt vaak terug.

Een carrière coach helpt jou te ontdekken waarom je niet helemaal gelukkig bent op je werk en hoe je dat zelf kunt veranderen. Dat betekent niet voor iedereen direct een ingrijpende carrièreswitch, soms volstaat het hebben van overzicht of een compactere reset. Laten we voorop stellen dat werken een groot en belangrijk deel van je leven beslaat en als je het gevoel hebt dat dit niet loopt zoals jij wilt, de effecten ook invloed hebben op bijvoorbeeld jouw privéleven. Daarom is het belangrijk om niet “door te blijven modderen”. Hoe eerder je dergelijke zaken wilt en kunt adresseren hoe beter.   

“In mijn praktijk zie ik een zeer diverse groep mensen en velen lopen ergens tegenaan op het werk. Dit gevoel heeft niet alleen effect op je werkgeluk, maar vaak ook op je privéleven. Als coach help ik mensen inzien hoe zij zelf weer de regie kunnen pakken over hun carrière en levensgeluk.”

Een carriere coach helpt jou te ontdekken waarom je niet helemaal gelukkig bent en hoe je dat zelf kunt veranderen.

Signalen dat jij niet meer gelukkig bent op je werk

Het is lastig om toe te geven dat je niet meer gelukkig bent op je werk, vaak zijn mensen zelf bang voor deze conclusie, of wat hun omgeving daarvan denkt. Hoe weet je nu zeker dat je niet gelukkig bent op je werk, dat het niet gewoon een tijdelijk dipje is? Je gevoel zegt meestal genoeg, maar er is een aantal signalen die bij veel mensen voorkomen. Deze zet ik hieronder uiteen. Soms liggen ze voor de hand en andere staan wat verder op de achtergrond.

  • Je weet niet precies waarom, maar je merkt dat je steeds vaker met tegenzin naar je werk gaat.
  • Je ervaart meer moeite met werkzaamheden die je eerder probleemloos uitvoerde.
  • Je hebt vaker conflicten met collega’s of leidinggevenden.
  • Je hebt het gevoel niet vooruit te komen.
  • De werkdag lijkt eindeloos.
  • Je bent eerder geïrriteerd als zaken anders lopen dan gepland.
  • Je voelt je vaak vermoeid, terwijl je niet het idee hebt veel gedaan te hebben.
  • Je hebt regelmatig fysieke klachten zoals hoofdpijn, nekpijn of lage rugpijn.
  • Je bent prikkelbaar in privé situaties.
  • Je valt moeilijker in slaap en piekert veel.

Herken je één of meerdere signalen? Dan is het tijd om in actie te komen. Als je altijd hetzelfde blijft doen, kun je verwachten dat de uitkomst hetzelfde blijft. Kies ervoor om zelf weer de regie in handen te nemen. Ga zelf weer aan het roer van je leven staan. Bespreek dit ook eens met je leidinggevende of werkgever. Vooral belangrijk is het om je te realiseren dat soms slechts enkele gesprekken met een professionele carrière coach al een hele verandering teweeg kunnen brengen, die een positieve weerslag heeft op zowel je werk als je privéleven.

Carrière coaching: jouw werkgeluk creëren

Een carrière coach helpt jou de carrière te creëren waar jij gelukkig van wordt. In de gesprekken met jouw carrière coach ga je in eerste instantie op zoek naar de oorzaak; wat maakt dat jij je niet gelukkig voelt? Maar misschien nog wel belangrijker, waar wordt je wél gelukkig van? Een lastige vraag, waar je in meerdere gesprekken samen met een coach het antwoord op gaat zoeken én vinden.

“Ik zie een coach traject als een onderzoekslab, dat gevormd wordt door de coach en de coachee. In het onderzoek begeleid ik de coachee, waardoor hij of zij zélf tot nieuwe inzichten komt én actie durft te nemen op deze inzichten.”

Carriere coaching bij Ingrid de Jong

Jouw carrière coach helpt jou nieuwe perspectieven te zien. Zo zijn we gewend vaak “van buiten naar binnen” te redeneren, waarbij onze sociale omgeving een (te) grote rol speelt. In het carrière coaching traject gaan we juist “van binnen naar buiten” kijken, of beter gezegd; wat wil jij, waar krijg jij energie van, waar kom jij je bed voor uit, wat zet jou aan? We onderzoeken je waarden, drijfveren en de zaken waar jij behoefte aan hebt. Wat vind jij nou belangrijk in jouw leven en carrière. Tijdens het carrière coaching traject ontwikkel je ook het zelfvertrouwen dat nodig is om autonoom en authentiek te handelen en jouw keuzes uit te spreken. Vanuit jouw nieuwe inzichten onderzoeken we wat dit betekent voor jouw carrière.

Mijn naam is Ingrid de Jong, sinds 2010 heb ik mijn eigen coach praktijk. Tegenwoordig sta ik professionals bij in persoonlijke en zakelijke ontwikkeling, waarin ik de worsteling en vertwijfeling herken. De ervaring leert dat zij vaak al na een paar gesprekken nieuwe stappen durven te zetten. Wil jij ook stappen zetten? Neem contact op, ik ga graag met je in gesprek tijdens een kosteloos en vrijblijvend, oriënterend gesprek.